Nascholing en Supervisie:

werken met ontwikkelingstrauma

complexiteit van ontwikkelingstrauma

Regelmatig lopen we als therapeuten/hulpverlener tegen onze eigen thema's aan in de hulpverlening. Je zou kunnen zeggen dat dat niet anders kan. Wij zijn immers ook mensen en hebben onze eigen kwetsuren. En laten we eerlijk zijn, jij bent ook vast niet zonder reden de hulpverlening in gegaan. 

 

Om ervoor te zorgen dat we de groei van onze cliënten 'niet in de weg zitten' én goed voor onszelf blijven zorgen, is het belangrijk -zelfs noodzakelijk- dat we kritisch naar onszelf en ons eigen handelen blijven kijken. Zeker wanneer we werken met de complexiteit van ontwikkelingstrauma en de wijze waarop deze zich uit in het relationele veld van cliënt en hulpverlener. 

 

 

LVSC -geaccrediteerde supervisie

Een keer per maand bied ik op locatie in mijn praktijk een open nascholing/supervisie. Hierin komen mijn expertise in het werken met ontwikkelingstrauma en mijn supervisorschap samen. 

 

De bijeenkomsten zijn van 9.30 tot 13 uur, gaan door bij 4 deelnemers en hebben ruimte voor maximaal 6. Zou houden we de groep klein en de leerervaring zo groot mogelijk. 

Op basis van de leervragen verdiepen we een specifiek thema en verder gaan we in op de door jou ingebrachte casuïstiek. Zo sluit de ochtend helemaal aan op jouw praktijk. 

 

Je kunt je inschrijven voor de bijeenkomsten via de link per datum hieronder. Voor deelname krijg je een bewijs van deelname met supervisie punten. (LVSC en SKJ geaccrediteerd) Handig voor je herregistratie.

 

 

Het gaat over jou

Jouw leervraag is leidend. Die mag uiteraard gaan over dingen waar je tegenaan loopt met een specifieke cliënt of bepaalde dynamieken. Hier kijken we vervolgens naar op twee lagen. De eerste is vanuit de bril van ontwikkelingstrauma. De tweede is de ervaringsgerichte en relationele bril. Wat zegt het over jou? Wat maakt dat jij hier tegenaan loopt en wat heb jij nodig om verder te komen in deze leervraag.

 

Dit doen we middels ervaringsgerichte werkvormen in het hier en nu. Zo kan jouw eigen ervaring in de leergoep bijdragen aan jouw werk met je cliënt(en). Ieder brengt zijn eigen werkpraktijk, kennis en ervaring mee. Zoe doen we het samen. Leren van en met elkaar!

 

praktisch

De kosten per bijeenkomst zijn afhankelijk van het aantal deelnemers (effectieve tijd per inbreng per persoon):

6 deelnemers is € 150,-

5 deelnemers is € 175,-

4 deelnemers is € 200,- 

 

Koffie, thee, water, vers fruit en versnapering zijn inbegrepen bij de bijeenkomst. 


Na afloop krijg je een bewijs van deelname met accreditatiepunten via de mail. 

 

Trajectkorting:

Schrijf je je in voor 3 bijeenkomsten in een keer; dan krijg je 20% korting. 

 

 

Data:

De voorgestelde data in 2024 zijn onder voorbehoud van een wijziging ivm trainingen in het buitenland. Mocht dit wijzigen, zijn er uiteraard geen kosten verbonden aan annuleren van de deelname. 

 

Winter: 10 januari 2024: Schaamte & Schuld (VOL)

 

Voorjaar: 26 maart 2024: Schaamte & Schuld

Schaamte en schuld, twee krachtige emoties, dragen vele maskers. Ze geven vorm aan ons zelfvertrouwen, creëren verstoringen in ons zelfbeeld en kunnen ons leven onbewust beheersen. Samen ontrafelen we hun ingewikkelde lagen en onderzoeken we de impact. Het herkennen hoe vroege traumatische of stressvolle ervaringen vaak overtuigingen aanwakkeren van "Ik ben slecht" vanuit initiële gevoelens van "Ik voel me slecht". Door te beseffen dat deze emoties vaak voortkomen uit omgevingsfactoren die onvoldoende waren afgestemd in plaats van persoonlijke gebreken, openen we de deur naar zelfcompassie.

 

Naast de nascholing is er ruimte voor inbreng van casuïstiek, waarbij we inzoomen op de dynamieken van het dagthema.  

 

Winter: 14 februari 2024: (tegen)overdracht (VOL)

Voorjaar: 24 april 2024: (tegen)overdracht

In de therapie ontstaan relationele dynamieken als cliënten bepaalde aspecten uit hun vroege jeugdervaringen hercreëren in het contact met de therapeut. We onderzoeken het hieruit voortvloeiende fenomeen, dat in de psychotherapie “overdracht en tegenoverdracht” wordt genoemd, en kijken naar hoe we het ten behoeve van onze cliënten kunnen inzetten.

We onderzoeken typische tegenoverdrachts reacties en hoe deze het therapeutisch proces beïnvloeden

We zullen bewust worden van effectief inzetten van tegenoverdrachts reacties vs. tegenoverdracht ‘acting out’

en we kijken naar therapeutisch narcisme - objectivering van onszelf en onze cliënten.

 

Naast de nascholing is er ruimte voor inbreng van casuïstiek, waarbij we inzoomen op de dynamieken van het dagthema.  

 

Winter: 20 maart 2024: Werken met 'weerstand' (VOL)

Voorjaar: 31 mei 2024: Werken met 'weerstand'

'weerstand' staat tussen aanhalingstekens, omdat juist in de zogenoemde weerstand de sleutel voor verandering ligt. Vooral als we kijken door de bril van ontwikkelingstrauma. Cliënten wensen verandering voor zichzelf, maar zetten vervolgens allerlei (onbewuste) strategieën in om deze verandering tegen te gaan. Iets dat we kennen uit bijvoorbeeld het verlangen naar verbinding en er tegelijk angst voor hebben. 

In de bijeenkomst zoomen we in op de functie van deze 'weerstand' en hoe we er effectief mee kunnen werken. 

 

Naast de nascholing is er ruimte voor inbreng van casuïstiek, waarbij we inzoomen op de dynamieken van het dagthema.  

 

Annuleringsregeling:

• Bij annuleren van > 4 weken voor de start van de nascholing/supervisie wordt 20% van de deelnamekosten (administratiekosten) in rekening gebracht.

• Bij annuleren van 4-2 weken voor de start van de nascholing/supervisie wordt 50% van de deelnamekosten in rekening gebracht.

• Bij annuleren korter dan 2 weken voor de start van de nascholing/supervisie wordt 100% van de deelnamekosten in rekening gebracht. 

 

 

• Bij annuleren is het mogelijk een andere deelnemer, passend binnen de doelgroep, aan te brengen waarmee de kosten zullen worden verrekend.

data en inschrijven