Waarom zegt hij nou steeds NEE ?


Je hebt je spullen ingepakt en je jas al aan. Het enige dat je nog moet doen is je kind even in de auto zetten, en dan kun je weg!

Net op tijd voor die belangrijke afspraak. Je pakt de jas van je kind en stelt de retorische vraag: ‘Ga je mee met mama?’ en je buigt alvast voorover om hem zijn jas aan te doen. Maar dan zegt je peuter keihard: ‘Nee!’ Verbaasd knipper je met je ogen bij deze onverwachte weerstand.

En terwijl je peuter je uitdagend aanstaart dringt het langzaam tot je door: .......

De NEE-fase is begonnen!

De NEE-fase is één van de belangrijkste symptomen van de peuterpuberteit. Andere symptomen zijn driftbuien, stemmingswisselingen, klieren en slaan. Bij de meeste kinderen begint deze fase rondom de tweede verjaardag, maar bij sommige kinderen al rond hun eerste. Gemiddeld eindigt de peuterpuberteit rondom de vierde verjaardag.

 

Van engel tot bengel

Waarom verandert je engel plotseling in een bengel? Dat heeft alles te maken met de ontwikkeling van je kind. In de peuterpuberteit ontdekt je peuter dat hij een eigen persoon is. Door jou tegen te spreken en overal nee op te zeggen verklaart je peuter jou zijn onafhankelijkheid. Als je het zo bekijkt is de peuterpuberteit eigenlijk één grote onafhankelijkheidsverklaring. Je kind is niet vervelend om jou te pesten, hij is gewoon heel hard aan het werk met groeien.


Om te begrijpen waarom je kind het nodig vindt je voortdurend te dwarsbomen kun je een simpele oefening* doen.
 Ga maar eens met je aandacht naar je linkerarm. Tenzij je peuter er net zijn tandjes in zet zul je daar weinig aan voelen. Maar duw er nu eens heel hard tegen met je rechterhand. Plotseling ben je je heel erg bewust van je linkerarm. En zo is het ook voor je peuter: door weerstand te bieden aan jou en nee te zeggen voelt hij zijn eigen ik!

* oefening van Monika Kiel-Hinrichsen, schrijfster van ‘Nee, ik wil niet’.

 

Nee zeggen is spannend voor je kind

Nee zeggen is heel spannend voor je peuter. Jij bent immers de belangrijkste persoon in zijn leven, en diep in zijn hart doet hij je graag een plezier. Zelfs veel volwassenen vinden het nog lastig om iets te doen, waarvan ze weten dat hun ouders het zouden afkeuren. Maar om duidelijk te maken dat hij een eigen persoon is moet hij het wel met je oneens zijn.
 Sterker nog, soms is je kind het zelfs niet met zichzelf eens. Zo kan hij verlangend om een boterham vragen en er vervolgens nee tegen zeggen.

Hoewel de woordenschat van je peuter in deze fase enorm groeit, schieten woorden regelmatig tekort bij je kind. Bij gebrek aan woorden, of uit frustratie, zet hij het dan maar op een schreeuwen of laat zich gaan in een driftbui.

 

Het volgende blog gaat over wat er gebeurt in het contact tussen je peuter en jou wanneer hij een driftbui heeft. Hoe ga je ermee om?

 

Praktijk voor Kind en Gezin helpt ouders weer grip te krijgen op het gedrag van hun peuter. Hoe ondersteun je hem/haar in zijn ontwikkeling en het leren ontdekken van hun 'eigen persoontje'? Neem contact op voor meer informatie. 

 

*Bronvermelding:

- Ontwikkelingspsychologie; Feldman

- Het hele brein, het hele kind; D. J. Siegel & T.P. Bryson

- Peuteren.nl 

- Nee, ik wil niet; M. Kiel-HinrichsenReactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Reynalda Billiot (maandag, 06 februari 2017 15:28)


    I'm gone to say to my little brother, that he should also pay a quick visit this website on regular basis to get updated from most up-to-date news update.